top of page

YHDISTYS

POJAT3.jpg

Malawin Lasten ja Nuorten Avuksi ry on riippumaton, humanitääriseen ajatteluun perustuva globaali yhteisö.

 

Rakennamme parempaa huomista pienin askelin ja uskomme koulutuksen olevan avainasemassa kestävässä kehityksessä. Tavoitteenamme on parantaa yhteisön mahdollisuuksia koulutuksen kautta rakentamalla JA YLLäPITäMäLLä koulua Muonan kylässä Malawissa. 

Yhdistys perustettiin loppuvuodesta 2012 Kajaanissa. Meitä innoittaa halu antaa muillekin mahdollisuus koulutukseen, jonka olemme itse saaneet etuoikeutena hyvinvointivaltiossa. Huoli näiden mahdollisuuksien puuttumisesta on muuntautunut aktiiviseksi toiminnaksi. Yhdistystoimintamme ydin on mahdollisuus luoda muutosta suoraan yhteistyössä paikallisten kanssa ilman välikäsiä. Jäseniä on tällä 56. Jäsenistö koostuu hyvin monenlaisista ihmisistä taustoiltaan, koulutukseltaan, kansallisuudeltaan ja iältään.

Kohteeksi valikoitui Malawi prerustajajäsenten henkilökohtaisten kontaktien kautta ja siksi, että Malawi on yksi maailman köyhimpiä maita. Siellä on valtava tarve nimenomaan nuorten elämänmahdollisuuksien parantamiseen, sillä väestöstä lähes puolet on alle 15-vuotiaita. Ennuste on, että koko Afrikassa väestöstä puolet on nuoria 2030 mennessä. Se haastaa koko maailman tekemään jotain pian.

Malawin koululaitoksessa kaikesta on huutava pula; kouluista, opettajista, pulpeteista, kirjoista, oppimisvälineistä... Mutta halukkaita lapsia riittää kyllä! Suuret oppilasmäärät (jopa 120 oppilasta maalattialla yhdessä luokkahuoneessa) vaikuttavat oppimistuloksiin, suuri osa koululaisista joutuu käymään luokkia uudestaan eikä suorita alakoulua loppuun. Alakoulu Malawissa on ilmainen, mutta koulutarvikkeet, koulupuvut ja ruoan oppilas maksaa itse.

Haluamme vastata näihin haasteisiin rakentamalla kahdeksanluokkaisen peruskoulun Muonaan. Olemme rakentaneet viime vuoden ajan ensimmäistä kaksiluokkaista koulurakennusta, joka on nyt valmis. Toisen koulurakennuksen valmistuessa kylällä on jo oma Junior School!

Itsenäinen toimintamme perustuu itsenäiseen varainhankintaan. Emme saa mitään avustuksia ja aloitimme varaankeruun nollasta. Vapaaehtoiset maksavat kulut omasta pussistaan. Varainkeruu on ollut tähän asti perinteistä myyjäis- ja arpajaistoimintaa, kirpputoria, jäsenmaksuja, kuukausilahjoittajia, aineettomien lahjojen kauppaa netissä sekä satunnaisia rahalahjoituksia suoraan tilille. Tällaisen perinteisen yhdistystoiminnan etu on innostunut yhdessä tekemisen meininki ja riippumattomuus, mutta se on kovin työntäyteistä ja vie paljon aikaa. Otamme mielellämme vastaan tavaralahjoituksia ja käsitöitä myyntiin ja nettihuutokauppaan. Haemme jatkuvasti lisää kuukausilahjoittajia ja suoria lahjoituksia rakentamisen jatkumiseksi ja toteutumiseksi. Tavoitteemme on myös luoda laajempaa ja nopeampaa pohjaa varainkeruulle näiden perinteisten keinojen lisäksi, jotta koulurakennukset nousisivat Muonaan mahdollisimman pian. Lapset odottavat!

bottom of page