uutisia

25.10.2021

Nyaudzudzu Junior Primary School on ollut toiminnassa yhden vuoden ajan! Tämä on ollut merkittävä vuosi koulun 307 lapselle ja viidelle opettajalle, paikalliselle yhteisölle ja myös meidän yhdistyksellemme.  Koulun valmistuminen ja pyöriminen on pitkäaikaisen työn ja sitoutumisen tulosta. 

 

Covid-19 sulki koulun pariksi kuukaudeksi vuoden aikana, mutta nyt koulu on taas täydessä toiminnassa. Kesällä lämpötilat Malawissa nousevat tukahduttaviksi, mutta koulurakennuksemme välikatto osoittautui yllättäväksi supersankariksi; välikatto pitää rakennuksen viileänä ja koulunkäyntiä pystyttiin jatkamaan kesälläkin. Seuraavat uudet ekaluokkalaiset aloittavat tammikuussa 2022, ja tavoitteena olisi saada toinen koulurakennus valmiiksi siihen mennessä. Tällä hetkellä rakennusvuorossa ovat kattotuolit.

 

Seuraava haaste on aurinkovoimalla toimivan porakaivon poraaminen koulun läheisen jokiuoman luokse. Kaivovesi mahdollistaisi juomaveden saannin helpottumisen lisäksi koulun oman kasvimaan ja puiden istutuksen. Kaivon ylläpidosta ja huollosta vastaamaan perustetaan kaivokomitea.

 

Hankkimamme koulutarvikepaketit ovat lähdössä Malawia kohti Out of Africa -yhdistyksen kontissa vielä vuoden loppupuolella. Paketti sisältää muun muassa runsaasti taidetarvikkeita, erilaisia kyniä, vesivärejä, ja rutkasti paperia, ja toivomme lasten luovuuden pääsevän esille.

Alla kuvia koulun arjesta, rakenteilla olevasta uudesta rakennuksesta ja ruokajakelusta.

TYTTOKIRJOITTAA_BW.jpg
24.10.2020

Koulu on alkanut! Rakentamamme koulu Nyaudzudzu Junior Primary School Muonassa Malawissa sai ensimmäiset oppilaansa 12.10.2020. Viisi koululle valittua opettajaa aloittivat työt 140 lapsen opettajina koulun kahdessa valmiissa luokkahuoneessa.

 

Rakennusprojekti etenee edelleen. Kesällä saimme tietää, että ehtona koulun avaamiselle oli opettajien työtilojen rakentaminen viidelle opettajalle. Saimme paikallisen yhteyshenkilömme John Alimonin tekemät suunnitelmat ja rakennus nousi nopeasti Alimonin johdolla. Kiirettä tuli myös koulukeittiön ja ruokailukatoksen rakentamisessa. Jälleen John Alimoni johti työn käynnistymistä.

 

Koronaviruspandemia on näkynyt myös koulumme arjessa. Koulun alku viivästyi hieman, kun koulut Malawissa olivat kiinni pandemian seurauksena. Suunnittelemaamme kouluruokailua ei voi järjestää koronarajoitusten takia, vaan jokaiselle koululaiselle annetaan tietty määrä maissi-soija-jauhoseosta kuukaudessa. 
 

Koulun alkaminen on ollut todella merkittävä kokemus koko yhteisölle. Lasten innostus ja halu tulla kouluun on ollut rajaton. Myös opettajat, vanhemmat, kyläpäälliköt ja paikalliset viranomaiset ovat ilmaisseet riemunsa. Lahjoittamamme koulutarvikkeet, kuten paperi, kynät, kuvakirjat ja opettajien toimistotarvikkeet on myös otettu suurella ilolla vastaan. Maaseudun lapsille on uskomatonta saada käyttää värikyniä ja paperia ja lukea kirjoja. Vanhempia, opettajia ja lapsia on opetettu myös ekohuussien käyttöön ja kompostointiin.

pihalla_bw.jpg
10.8.2020

Projekti etenee Muonassa. Tavoitteenamme on avata koulu uuden lukukauden alussa syyskuussa maan koronavirustilanteen salliessa. Ensimmäiset opettajat on valittu tehtäviinsä ja ensimmäinen koulurakennus on valmis. Työn alla ovat opettajien toimistorakennus sekä koulun keittiö ja katettu ruokailutila. Selvitämme parhaillaan asiantuntijoiden avulla kaivon poraamista koulualueelle kevääseen 2021 mennessä. Listalla on myös toisen koulurakennuksen pystyttäminen, jolloin Muonalla olisi oma neliluokkainen Junior School. 

Yksi tärkeistä virstanpylväistä on koulun siirto valtiolle. Siirtoprosessi on käynnissä. Kun koulu on valtion hallinnassa, kouluviranomaiset palkkaavat opettajat. Yhdistyksemme harteilla on kuitenkin kouluruokailun järjestäminen. Haluamme antaa kaikille lapsille mahdollisuuden koulun aloittamiseen ilman huolta nälästä tai vaatteista. Ruokailu järjestetään vapaaehtoisvoimin koulukeittiössä. Syyskuussa paikallinen räätäli apulaisineen ompeli tuleville 200 oppilaallemme koulupuvut. 

 

Kaksi ekokuivakäymälää ovat myös valmiit. Käymälöissä eritellään virtsa ja kiinteä jäte käytettäviksi lannoitteena ja maanparannukseen kyläläisten viljelmillä. Koulukomitean jäseniä ja kyläpäälliköitä on opastettu huussien käytössä. Myös perinteisten kuoppakäymälöiden keskeytynyt rakentaminen on aloitettu uudelleen. Niihin järjestetään esteetön pääsy vaatimusten mukaan.

Kesällä 2019 koulullemme valmistui 66 pulpettia paikallisten alan ammattilaisten tekeminä. Pulpetit on valmistettu mahongista ja hyvälaatuisesta teräksestä. Pulpettien valmistuttaminen paikallisessa verstaassa on ollut tärkeä tapa sisällyttää muonalaista ammattitaitoa ja osaamista projektiin, ja se on levittänyt innostusta koulua kohtaan koko kyläyhteisöön. 

Korona-ajan rajoitukset vaikuttavat tällä hetkellä niin Malawissa kuin varainkeruussamme muualla, mutta pyrimme pitämään rattaat pyörimässä. Olemme jo hyvin lähellä ensimmäisen oikean lukuvuotemme alkua!

TYTTO.jpg
projektin uusimmat hankkeet: käymälät, pulpetit, opettajien toimistorakennuksen katon viimeistelyä ja keittiörakennuksen perustukset
tunnelmia muonasta vuodelta 2019: