top of page

uutisia

GIGGLING copy.jpg

LUE VIIMEISIMMÄT UUTISET JA PYSY AJAN TASALLA MUONAN KOULUPROJEKTIN TAPAHTUMISTA.

VOIT SEURATA PROJEKTIN VAIHEITA MYÖS FACEBOOKIN, INSTAGRAMIN JA BLOGIMME KAUTTA. 

  • Facebook
  • Instagram
  • Blogger
KATSE TULEVAISUUTEEN

Tammikuu 2023

Kun koulumme toiminta käynnistyi, aloimme hankkia vitaminoidun soijamaissijauhon oppilaiden päivittäisen kouluruoan tueksi. Malawin hallitus ei pysty tarjoamaan kouluruokailua, ja monilla köyhillä perheillä on varaa vain yhteen päivittäiseen ateriaan, joka nautitaan vasta illalla töiden jälkeen. Tämä voi johtaa oppilaiden keskittymisvaikeuksiin. Järjestämämme kouluruokailu kannustaa myös vanhempia lähettämään lapset kouluun.

Opetuksesta vastaa Malawin opetusviranomainen, joka on palkannut viisi opettajaa ja rehtorin kouluumme. Opetus perustuu Malawin viralliseen opetussuunnitelmaan. Luokkakoot ovat suuria, jopa sata oppilasta luokkaa kohti, mikä tekee yhteensä 437 oppilasta viidellä luokka-asteella. Hyvä uutinen on, että alaluokkalaisilla on nyt omat oppikirjat englannissa ja chichewassa, mikä tekee Nyaudzudzu Junior Primary Schoolista alueen ainoan alakoulun, jossa jokaisella oppilaalla on oma kirja!

Joulukuussa juhlittiin syyslukukauden päättymistä, ja iloittiin lähettämiemme koulutarvikkeiden saapumisesta koululle. Oppilaat käänsivät katseensa kohti tulevaa piirtämällä kuvat omasta tulevaisuuden visiostaan.

Tammikuussa käynnistyi uusi lukuvuosi ja koulumme toivotti uuden opettajan, Hessen Nguwon tervetulleeksi.

Seuraavaksi odotamme koulupuutarhamme ensimmäistä satoa. Olemme istuttaneet nopeakasvuisia lehtikasveja, jotka monipuolistavat kouluruokaa, ja hedelmäpuita tulevaisuuden satoa varten.

 

Rahojen kertyessä suunnitelmissa on kahden uuden 2-luokan koulurakennuksen ja kahden opettajien paritalon rakentaminen. Tämä mahdollistaisi lasten toisen asteen koulutuksen ja opettajien pidemmän sitoutumisen kouluumme. Lisäksi suunnittelemme varojen ohjaamista sadevesisäiliöiden hankkimiseen vesihuollon parantamiseksi.

Kuvissa näkyy koulun kasvimaan satoa, lukukauden päätösjuhla, uusi opettaja Hessen Nguwo, oppilaat uuden lukukauden alkaessa, sekä ja oppitunnilla oppilaiden tekemiä tulevaisuuden visiokuvia.

PAATOSJUHLA.jpg
opettajat valmiina uuteen lukuvuoteen

Lokakuu 2022

Uusi lukukausi on käynnissä!

Koulussamme on tällä hetkellä oppilaita 438, opettajia on kuusi.

 

Tässä kuvassa ovat opettajat vasemmalta oikealle:

Brighton Khofi, Benson Mononga, Maria Guta, Thomas Fodya ja Elizabeth Mangani. Poissa on Mark Chikumbutso.

OPET copy.jpg
kohti uutta lukuvuotta

Syyskuu 2022

Nyaudzudzun koulun toisen koulurakennuksen viimeisiä töitä tehdään nyt vauhdilla. Katto on vihdoinkin valmis! Lattian ja seinien viimeistelytyöt ovat käynnissä.

 

Koululaiset palaavat lomalta 10.10.2022 ja aloittavat uuden lukuvuoden. Siihen mennessä tavoittena on että toisenkin rakennuksen luokkahuoneet voidaan ottaa käyttöön. Seuraavina tavoitteina on hankkia lisää pulpetteja ja rakentaa viilentävä välikatto. Yksi luokka tulee vielä olemaan ulkosalla ruokailukatoksen suojissa, kun uudet oppilaat otetaan sisään ensimmäiselle luokalle. Saamme myös yhden opettajan lisää valtiolta uudeksi lukuvuodeksi.

Matka tänne on ollut haasteita täynnä. Yksi haasteista on ollut löytää pysyviä, sitoutuneita työntekijöitä rakennukselle. Tämä on viivästyttänyt rakennuksen valmistumista ja aiheuttanut yllättäviä lisäkustannuksia. Maailman markkinoiden hinnankorotukset ovat näkyneet rakentamiskulujen jyrkkänä nousuna Muonassa. Lisäksi kohtaamme vaikeudet Malawin yhteiskunnan rakenteissa. Rakenteellinen

köyhyys, heikko demokratia ja syvällä rakenteissa oleva korruptio koettelevat myös meidän toimintaamme. Asiat eivät aina suju, kuten toivoisimme, mutta kannustamme itseämme muistuttamalla miten suuri vaikutus koululla on jo nyt ollut Muonan lasten tulevaisuudelle.

Fingon rahoittama hanke paikallisten ihmisten osallistumisesta oman yhteisönsä kehittämiseen loppuu tämän vuoden joulukuussa. Kokoamme nyt harjoittelijamme Bhumikan johdolla opettajien kuvauksia mm. miten ostamamme kirjat ja muut opetustarvikkeet ovat auttaneet lasten lukutaidon parantumisessa tai miten puutarhaa voitaisiin käyttää opetuksessa avuksi ja lopulta lisänä kouluruokailussa. 

PIHA copy.jpg
FINGON KEHITTÄMISHANKE TUO UUSIA TUULIA

Kesäkuu 2022

Fingon (suomalaisten kansalaisjärjestöjen kattojärjestö) rahoittama Local Innovations -kehittämishanke Muonassa on päässyt hyvään alkuun. Hankkeen ydinajatus on, että ideointi, aloitteet ja toteutus oman alueen kehittämiseen tulevat paikallisilta ihmisiltä, jotka myös toteuttavat ne. Yhteysenkilömme John Alimoni ja koulun opettaja Thomas Fodya järjestivät maaliskuussa koulutuksen 57 osallistujalle, mukana olivat kaikki koulumme opettajat, vanhempia, oppilaita, kyläpäälliköt, yhteistyökumppaneita ja koulukomiteoiden jäseniä.

 

Fingon ja yhdistykemme työ ja rahoitus koulun rakentamiseksi, kouluruoan kustantamiseksi ja puhtaan veden saamiseksi koululle sai kiitosta. Osallistujien aivoriihissä tärkeiksi asioiksi nousivat mm. oppikirjojen tarve, ravintopitoinen ruoka ja koulunkäynnin keskeyttäminen erityisesti tyttöjen osalta. 

 

Toukokuussa yksi pitkäaikainen toive toteutui, kun koulun oppilaat saivat ensimmäiset oppikirjat, joista voi opiskella myös kotona koulun jälkeen. Koulu sai yhteensä 400 oppikirjaa ja 8 opettajien opasta. 

 

 Koulun puutarha ja kasvimaa ovat ottaneet ensiaskeleensa. Kylvökset on tehty ja hedelmä- ja varjopuiden sekä kasvien taimet ovat koululla, mukana mm mango-, guava- , sitruuna-, persikka-, avokadohedelmäpuita sekä palmuja. Opettajien toimistorakennuksen ympärille istutetaan kukkia. Puutarhan ja hedelmätarhan perustamiseen ja hoitamiseen tarvittavat työvälineet ym tarvikkeet on kustannettu Fingolta saamamme hankerahoituksen budjetista. Hedelmäpuiden taimet kustannetaan niiden hankkimista varten saaduista lahjoituksista. Koulun kasvimaa ja puutarha toimivat perustana opetukselle ravintopitoisesta ruoasta sekä lapsille että vanhemmille, ja samalla vihannekset ja hedelmät monipuolistaisivat lasten kouluruokaa.Tämä on mahdollista, sillä koulun kaivo tarjoaa kasteluvettä ja ekohuusseista saadaan ajan myötä lannoitetta. 

PLANTS copy.jpg
KAIVOVETTÄ JA KOULURUOKAA

Helmikuu 2022

Nyaudzudzun koulun ihmeellinen tarina jatkuu -koulun pihalla on nyt vesihana, josta tulee puhdasta vettä!

 

Kaivon rakentaminen on ollut tavoitteemme  jo vuosia, mutta tähän asti muut rakennuskohteet ovat vieneet etusijan. Malawin viimeisten kuukausien kuumuus ja kylän epäkuntoinen kaivo kannustivat toimimaan nyt. Teimme sopimuksen käsin kaivonporausta tekevän porukan kanssa, ja jännitys veden löytymisestä alkoi. Monen päivän urakan jälkeen ryhmä osui 18 metrin syvyydessä olevaan kallioon eikä vettä vieläkään ollut näkyvissä. Kovien neuvottelujen jälkeen koulukomitea, kylän johton ja insinöörit päätyivät särkemään kallion. Poraajat jatkoivat kaivamista käsin 27,5 metriin asti, josta vihdoin löytyi noin 4500 litran puhtaat vesivarat. Uusi suunnitelma toimi! Tästä syntyi tietysti lisäkustannuksia, mutta vettä piti saada. Lapset aloittivat uuden lukukauden 4.1.2022 ja saivat silloin ensimmäistä kertaa puhdasta vettä hanasta koulun pihalla.

 

Toinen valtava ilon aihe on kouluruokailu. Saimme luvan alkaa valmistaa ruokaa koulun keittiössä ensimmäistäkertaa pandemian aikana. Koulukomitean naiset ovat järjestäneet kahden naisen puuronkeittovuorot. Yhteyshenkilömme John Alimoni ja  opettaja Thomas Fodyan korostavat kouluruokailun merkityksestä lapsille. Monet koulun oppilaista tulevat köyhistä perheistä ja ilo ruuasta on silminnähtävää. Ruokailun järjestäminen lisää lasten läsnäoloa koulussa, vähentää koulun keskeyttämisiä ja motivoi heitä oppimisessa.

 

Tammikuussa Nsanjen maakuntaa, johon Muonakin kuuluu, koetteli voimakas trooppinen myrsky ja raivoisat sateet. Myrskyn seurauksena koko maa pimeni yli vuorokaudeksi, koska Malawin tärkein vesivoimala jouduttiin sulkemaan valtavien vesimassojen piirityksessä. Myös koulut suljettiin päivän ajaksi koko maassa. Meidän ja muonalaisten onneksi tulvat eivät yltäneet Nyaudzudzun koululle saakka, vaan lähin tulvien tuhoalue on jäi 16 km päähän. Löydät videoita lähialueiden tulvatuhoista Facebook-sivuiltamme.

ensimmäinen koululla keitetty ateria_BW.jpg
ENSIMMÄINEN KOULUVUOSI TAKANA

Lokakuu 2021

Nyaudzudzu Junior Primary School on ollut toiminnassa yhden vuoden ajan! Tämä on ollut merkittävä vuosi koulun 307 lapselle ja viidelle opettajalle, paikalliselle yhteisölle ja myös meidän yhdistyksellemme.  Koulun valmistuminen ja pyöriminen on pitkäaikaisen työn ja sitoutumisen tulosta. 

 

Covid-19 sulki koulun pariksi kuukaudeksi vuoden aikana, mutta nyt koulu on taas täydessä toiminnassa. Kesällä lämpötilat Malawissa nousevat tukahduttaviksi, mutta koulurakennuksemme välikatto osoittautui yllättäväksi supersankariksi; välikatto pitää rakennuksen viileänä ja koulunkäyntiä pystyttiin jatkamaan kesälläkin. Seuraavat uudet ekaluokkalaiset aloittavat tammikuussa 2022, ja tavoitteena olisi saada toinen koulurakennus valmiiksi siihen mennessä. Tällä hetkellä rakennusvuorossa ovat kattotuolit.

 

Seuraava haaste on aurinkovoimalla toimivan porakaivon poraaminen koulun läheisen jokiuoman luokse. Kaivovesi mahdollistaisi juomaveden saannin helpottumisen lisäksi koulun oman kasvimaan ja puiden istutuksen. Kaivon ylläpidosta ja huollosta vastaamaan perustetaan kaivokomitea.

 

Hankkimamme koulutarvikepaketit ovat lähdössä Malawia kohti Out of Africa -yhdistyksen kontissa vielä vuoden loppupuolella. Paketti sisältää muun muassa runsaasti taidetarvikkeita, erilaisia kyniä, vesivärejä, ja rutkasti paperia, ja toivomme lasten luovuuden pääsevän esille.

Alla kuvia koulun arjesta, rakenteilla olevasta uudesta rakennuksesta ja ruokajakelusta.

TYTTOKIRJOITTAA_BW.jpg
KOULU ON ALKANUT!

Lokakuu 2020

Koulu on alkanut! Rakentamamme koulu Nyaudzudzu Junior Primary School Muonassa Malawissa sai ensimmäiset oppilaansa 12.10.2020. Viisi koululle valittua opettajaa aloittivat työt 140 lapsen opettajina koulun kahdessa valmiissa luokkahuoneessa.

 

Rakennusprojekti etenee edelleen. Kesällä saimme tietää, että ehtona koulun avaamiselle oli opettajien työtilojen rakentaminen viidelle opettajalle. Saimme paikallisen yhteyshenkilömme John Alimonin tekemät suunnitelmat ja rakennus nousi nopeasti Alimonin johdolla. Kiirettä tuli myös koulukeittiön ja ruokailukatoksen rakentamisessa. Jälleen John Alimoni johti työn käynnistymistä.

 

Koronaviruspandemia on näkynyt myös koulumme arjessa. Koulun alku viivästyi hieman, kun koulut Malawissa olivat kiinni pandemian seurauksena. Suunnittelemaamme kouluruokailua ei voi järjestää koronarajoitusten takia, vaan jokaiselle koululaiselle annetaan tietty määrä maissi-soija-jauhoseosta kuukaudessa. 
 

Koulun alkaminen on ollut todella merkittävä kokemus koko yhteisölle. Lasten innostus ja halu tulla kouluun on ollut rajaton. Myös opettajat, vanhemmat, kyläpäälliköt ja paikalliset viranomaiset ovat ilmaisseet riemunsa. Lahjoittamamme koulutarvikkeet, kuten paperi, kynät, kuvakirjat ja opettajien toimistotarvikkeet on myös otettu suurella ilolla vastaan. Maaseudun lapsille on uskomatonta saada käyttää värikyniä ja paperia ja lukea kirjoja. Vanhempia, opettajia ja lapsia on opetettu myös ekohuussien käyttöön ja kompostointiin.

pihalla_bw.jpg
KOULUN RAKENNUS ETENEE
Elokuu 2020

Projekti etenee Muonassa. Tavoitteenamme on avata koulu uuden lukukauden alussa syyskuussa maan koronavirustilanteen salliessa. Ensimmäiset opettajat on valittu tehtäviinsä ja ensimmäinen koulurakennus on valmis. Työn alla ovat opettajien toimistorakennus sekä koulun keittiö ja katettu ruokailutila. Selvitämme parhaillaan asiantuntijoiden avulla kaivon poraamista koulualueelle kevääseen 2021 mennessä. Listalla on myös toisen koulurakennuksen pystyttäminen, jolloin Muonalla olisi oma neliluokkainen Junior School. 

Yksi tärkeistä virstanpylväistä on koulun siirto valtiolle. Siirtoprosessi on käynnissä. Kun koulu on valtion hallinnassa, kouluviranomaiset palkkaavat opettajat. Yhdistyksemme harteilla on kuitenkin kouluruokailun järjestäminen. Haluamme antaa kaikille lapsille mahdollisuuden koulun aloittamiseen ilman huolta nälästä tai vaatteista. Ruokailu järjestetään vapaaehtoisvoimin koulukeittiössä. Syyskuussa paikallinen räätäli apulaisineen ompeli tuleville 200 oppilaallemme koulupuvut. 

 

Kaksi ekokuivakäymälää ovat myös valmiit. Käymälöissä eritellään virtsa ja kiinteä jäte käytettäviksi lannoitteena ja maanparannukseen kyläläisten viljelmillä. Koulukomitean jäseniä ja kyläpäälliköitä on opastettu huussien käytössä. Myös perinteisten kuoppakäymälöiden keskeytynyt rakentaminen on aloitettu uudelleen. Niihin järjestetään esteetön pääsy vaatimusten mukaan.

Kesällä 2019 koulullemme valmistui 66 pulpettia paikallisten alan ammattilaisten tekeminä. Pulpetit on valmistettu mahongista ja hyvälaatuisesta teräksestä. Pulpettien valmistuttaminen paikallisessa verstaassa on ollut tärkeä tapa sisällyttää muonalaista ammattitaitoa ja osaamista projektiin, ja se on levittänyt innostusta koulua kohtaan koko kyläyhteisöön. 

Korona-ajan rajoitukset vaikuttavat tällä hetkellä niin Malawissa kuin varainkeruussamme muualla, mutta pyrimme pitämään rattaat pyörimässä. Olemme jo hyvin lähellä ensimmäisen oikean lukuvuotemme alkua!

TYTTO.jpg
projektin uusimmat hankkeet: käymälät, pulpetit, opettajien toimistorakennuksen katon viimeistelyä ja keittiörakennuksen perustukset